علی‌اف: بایدن روابط واشنگتن و باکو را وارد بحران کرد حزب‌الله: نوعی تسلیم شدن از سوی دولت لبنان در مقابل اقدامات اسرائیل وجود دارد ادعای تل‌آویو: به حفظ آتش‌بس لبنان متعهد هستیم وزیر امور خارجه ارمنستان: تقریباً روزانه با تهران و مسکو در ارتباط هستیم رویترز: حماس بر غزه مسلط است روسیه: ترامپ توانایی توقف سیاست بدخواهانه آمریکا در اوکراین را دارد ۲ کشته در حمله با چاقو در آلمان موافقت اغلب بزرگسالان آمریکایی با اخراج مهاجران در پی لغو قرارداد با روسیه؛ سوریه بندر طرطوس را باز پس گرفت دیدار زلنسکی با رئیس رژیم صهیونیستی گروسی: دولت ترامپ مایل به دستیابی به توافق تازه با ایران است ارتش آمریکا هزاران نیروی دیگر به مرز با مکزیک اعزام می‌کند دوحه: مذاکرات درباره مرحله دوم آتش‌بس در غزه شروع شود حماس: هماهنگی امنیتی میان تشکیلات خودگردان و اسرائیل به سطح فاجعه‌باری رسیده است احتمال توافق وزرای خارجه اتحادیه اروپا بر سر کاهش تحریم‌های سوریه

نخست وزیر ژاپن یا میانجی در راه ایران؟!

در حالی رسانه ها از سفر قریب الوقوع نخست وزیر ژاپن به ایران سخن می گویند، که برخی جریان سیاسی در داخل تلاش می کند این سفر را صرفا به درخواست ترامپ از شینزو آبه به تهران با هدف میانجی گری جهت مذاکره تعبیر کنند.
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۳ - ۰۹ خرداد ۱۳۹۸ - 2019 May 30
کد خبر: ۱۲۴۶۹
تعداد نظرات: ۱ نظر

به گزارش راهبرد معاصر؛ پس از دیدار رئیس جمهور آمریکا با نخست‌وزیر ژاپن با برجسته کردن اظهارات ترامپ درباره ایران که از آن به عنوان "تغییر لحن واشنگتن در قبال تهران" در چارچوب تمایل به مذاکره تعبیر شد، رسانه ها از سفر قریب الوقوع شینزو آبه – نخست وزیر ژاپن – به درخواست ترامپ به ایران با هدف میانجی‌گری میان دو کشور آمریکا و ایران خبر دادند.این سفر در حالی صورت خواهد گرفت شینزو آبه سال گذشته تحت فشار آمریکا سفر برنامه‌ریزی‌شده خود به تهران را لغو کرد.

 

انتشار این خبر علاوه بر بازتاب بین المللی، در داخل ایران هم واکنش های مختلفی به دنبال داشت. برخی رسانه ها و تحلیلگران، با توجه به سابقه  بدعهدی واشنگتن در قبال ایران در طول 40 سال گذشته به خصوص در موضوع برجام، هرگونه مذاکره با آمریکا را در شرایط کنونی رد می کنند ولی در مقابل برخی رسانه ها و تحلیلگران عمدتا نزدیک به دولت، از سفر آبه به تهران جهت میانجیگری میان آمریکا و ایران استقبال کردند به طوری که روزنامه سازندگی در صفحه اول خود با انتشار تصویر نخست وزیر ژاپن، تیتر زد: "میانجی در راه تهران".

 

فارغ از واکنش های انجام شده به این سفر احتمالی و اهداف آن، مسئله اصلی این است، در شرایط کنونی که دولت آمریکا با ابزار مختلف در چارچوب سیاست "فشار حداکثری" به ایران است، مذاکره با آن می تواند منافع جمهوری اسلامی ایران را تامین کند؟

 

برای پاسخ به این پرسش باید سه فرضیه را مورد نظر داشت:

 

نخست: با توجه به نیت و سابقه اقدامات ضدایرانی آمریکا در قبال ایران، اصل مذاکره با واشنگتن به دلیل اینکه هیچ نقطه مشترک میان دو کشور وجود ندارد، براساس سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پذیرفتنی نیست.

 

دوم: اگر در برهه ای – مانند مذاکرات هسته ای – مذاکره ای میان واشنگتن و تهران انجام شده است، صرفا برای اثبات بی نتیجه و عبث بودن مذاکره با آمریکا و اینکه این اقدام آورده ای برای کشور نخواهد داشت– برای برخی جریان سیاسی که راه حل عبور از مشکلات را مذاکره با کدخدا می دانند - صورت گرفته است. تکرار چنین تجربه ای با توجه به اثرات زیان بار برجام، عقلانی نیست.

 

سوم: رویکر دولت کنونی آمریکا براساس آنچه که مقامات شان بیان و عمل کردند "فشار حداکثری" به ایران جهت پذیرفتن خواسته های واشنگتن است. یعنی با فشار اقتصادی، مقامات ایران را به میز مذاکره بیاورند و سپس با تحمیل خواسته های خودشان در حوزه هسته ای، موشکی و منطقه ای، نیات خود در قبال تهران را عملیاتی کنند.

 

اکنون با درنظر گرفتن این سه فرضیه و اینکه مقامات جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی مذاکره با آمریکا و دولت ترامپ را نهی کردند، ذوق زدگی برخی جریان سیاسی از سفر نخست وزیر ژاپن به تهران جهت میانجی گری میان ایران و آمریکا و باز کردن مسیر مذاکره میان طرفین قابل تامل است. روند طی شده توسط این جریان سیاسی برای فشار به مقامات کشور جهت پذیرفتن پیشنهاد مذاکره که با تبلیغ خط دوگانه "مذاکره یا جنگ " دنبال می شود، همان تاکتیکی است که قبل از آغاز مذاکرات هسته ای پیگیری می شد. در حالیکه تجربه توافق هسته ای با وجود چندین بار مذاکره با مقامات آمریکایی در سطح وزیرامورخارجه نشان داد که طرف آمریکایی با حسن نیت وارد مذاکره نمی شود و اگر هم توافقی صورت بگیرد پایبندی به آن وجود نخواهد داشت.

 

در شرایط کنونی، حامیان امروز مذاکره با آمریکا که به دنبال میانجی میان آمریکا و ایران هستند به نوعی که، هر سفری از مقامات واشنگتن و تهران به کشورهای مختلف – عراق، عمان، سوئیس، ژاپن و ... – را به تلاشی برای ایجاد زمینه مذاکره میان طرفین تعبیر می کنند، باید پاسخگوی این پرسش باشند که، دلیل ذوق زدگی از باز شدن مجدد درهای مذاکره با آمریکا در شرایطی که یک نمونه نزدیک به ذهن – برجام – در اذهان عمومی وجود دارد، چیست؟ و حتی با فرض انجام مذاکره، این نشست ها چه آورده ای می تواند برای جمهوری اسلامی ایران داشته باشد؟ اگر قرار است از سفر شینزو آبه به تهران استقبال کنیم، بهتر نیست از نتایج این سفر و ماهیت سفر نخست وزیر ژاپن بعد از 40 سال به تهران که می تواند به بهبود روابط اقتصادی ایران و ژاپن منجر شود، سخن بگوییم تا تقلیل آن به میانجی گری برای یک مذاکره بی فایده؟ فرصت سوزی در عرصه سیاست خارجی که می توانست در چند سال گذشته بدون گره زدن صرف به برجام با توجه به حوزه های دیگر همراه باشد، تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد؟

ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمدی
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۹
0
1
اگر نخست پذیر محترم ژاپن به ایران بیاید که بگوید از پیشرفت دست بردارید، ایران زیر بار نخواهد رفت، همانگونه که اگر ایران به ژاپن بگوید خودتان راضی هستید از پیشرفت دست بردارید؟ نخست وزیر ژاپن این را به مردم خود بگوید که هدفش از آمدن به ایران چیست و بعد بیاید ولی ایرانی بشرتر از بشر است و استقلال و خودکفایی را برای ملتش می خواهد، همانگونه که ژاپن برای ملتش می خواهد، پس با این پیش شرط ها به ایران بیاید که خود را مقابل مردم ایران مسیول بداند تا فرهنگ ژاپن برای ایرانی برای همیشه قابل احترام باشد